Historisch Hoorn

Ontdek de omgeving

Hoorn groeide van kleine havenstad uit tot belangrijke handelsstad van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Vanwege de strategische ligging en toegang tot handelsroutes speelde Hoorn een grote rol in de Gouden Eeuw, een tijd van welvaart en rijkdom. Die rijkdom zie je nog overal om je heen. In de imposante historische gevels en architectuur van de oude binnenstad, de veelzijdige musea, pittoreske straatjes en havens. Hoorn is als een openlucht museum waar vervlogen tijden nog tastbaar en voelbaar zijn.

Suppen op het Markermeer

Hoornse Havens

Havenstad Hoorn ligt aan het Markeermeer. De stad heeft zes havens: de Grashaven, de Buitenhaven, de Binnenhaven, WSV Hoorn, De Karperskuyl en Marina Kaap Hoorn. Ze zijn vanuit de richting van Enkhuizen/Medemblik en Edam/Volendam/Marken allemaal uitstekend te bereiken. De pittoreske havens hebben voldoende ligplaatsen en zijn van alle moderne gemakken voorzien. Hoe groot of klein je schip ook is, in onze havens en onze levendige stad, is iedere schipper van harte welkom.

Winkelstad Hoorn

In de binnenstad van Hoorn vind je zo’n 460 winkels en horecazaken dicht bij elkaar. Grote warenhuizen, bekende winkelketens, versspecialisten en speciaalzaken, maar ook kleine boetiekjes met bijzondere kleding en ludieke, ambachtelijke spulletjes. Hoorn heeft het allemaal. Bij een dagje winkelen hoort ook aandacht voor de inwendige mens. In en nabij de winkelstraten vind je volop cafés, lunchrooms en restaurants. In de zomer met veel gezellige terrassen.

Markt Hoorn

Iedere zaterdag is er een grote markt van zo’n 50 kramen in de binnenstad. In de zomermaanden zorgen de op thema ingevulde woensdagmarkten voor extra gezelligheid in het stadshart. In verschillende winkelstraten vind je een gevarieerde markt met kunst, curiosa, gebruikte boeken en creatieve handel. Ook is er volop entertainment om de bezoekers een mooie dag te bezorgen.

Musea en cultuur

Liefhebbers van historie, kunst en cultuur halen hun hart op in Hoorn.

De stad herbergt diverse monumenten, musea, tentoonstellingen, galerieën en ateliers. Geschiedenis herleeft in het Westfries Museum, Museum van de Twintigste Eeuw, Museumstoomtram, Centrum Varend Erfgoed, en de Oudheidskamer Nederlandse Kaap-Hoornvaarders. Ook buiten vind je veel standbeelden en kunstwerken waardoor een wandeling door de binnenstad al een culturele beleving is. In Schouwburg Het Park en Theater het Pakhuis kun je terecht voor een voorstelling. Liever een filmpje pakken? Dat kan bij Cinema Oostereiland.